Skip to main content

Как да се грижите за дървена дъска за рязане или сервиране по професионален начин?

След употреба:

След употреба, изплакнете дъската с вода и я подсушете с кърпа. Не е нужно всеки път да използвате препарат за съдове, но е задължително, когато сте рязали сурово месо или риба. След подсушаване, поставете дъската в изправено положение. Много важно е жилките на дървото да бъдат вертикални – по този начин се намалява шанса за изкривяване.

Не препоръчваме продължително излагане на вода, тъй като това може сериозно да навреди на дървената ви дъска! Ето защо, просто я измийте веднага след ползване, вместо да я оставяте в сапунена мивка за по-късно. В никакъв случай не поставяйте дървените дъски в съдомиялна!

Основна поддръжка:

Забършете дъската си за рязане или сервиране от остатъците от храна. Натрийте дървото с лимонов сок или бял винен оцет. Поръсете морска или обикновена сол по повърхността и с помощта на кухненска хартия, втрийте добре киселината и солта в дървото. Препоръчваме дъската да се накисне така за около 15 минути. Това ще я направи чиста и ще спомогне за отстраняването на миризмите от нея. Изплакнете с вода и подсушете с текстилна кърпа.

Подхранване с масло:

Обработката на дървото с масло го затваря и създава защитен слой върху него. Маслото попива в дървото и помага за неговото подхранване и запазване на естествената му красота и здравина. Това може да предотврати напукването или промяната на формата на дървото през годините.

При обработката на изделията, ние използваме варено ленено масло на Craftsman, а финишната вакса създаваме сами, чрез комбинация от натурални масла и восъци – натурално варено ленено масло, терпенниново масло, пчелен восък и восък от карнауба.

При правилно почистване и грижа, вашата дървена дъска за рязане или сервиране ще ви служи добре години наред.