Skip to main content

Отблизо за занаята и майстор Росен...

Да умееш с двете си ръце да вдъхнеш живот на парче орехова дървесина… Да вплетеш в него автентичността на изкуството… Да запазиш красивия белег на времето, докато от изделието блестят лукс и стил… В това се крие истинският майсторлък!

Това е занаят, това е призвание!

За майстора…

Казвам се Росен Атанасов – човекът, който стои зад Fuego Art.   За себе си мога да споделя, че съм самоук – започнах съвсем от нулата, без да уча занаята при друг майстор. Всички знания и умения съм придобил на принципа проба-грешка, както и чрез гледане на видеа и с много време и упоритост.

 

Всичко започна като на шега, в свободното време след работа, а в момента е неудържима страст!

Завършил съм електротехника, а след това дълги години с жена ми имахме магазинче и правех аксесоари от кожа… Но не го усещах като моето нещо. Съвсем случайно, покрай познати, които се занимаваха с обработка на дърво, интересът ми се разпали и исках да опитам. Имаха малко излишен материал и се съгласиха да ми го дадат. Пред себе си разполагах само с една талпа от орехово дърво 100 см. на 50 см. и 10 см. дебелина. Разбичих талпата на няколко по-тънки дъски и започнах да творя с инструментите, с които разполагах тогава – няколко пили, прободен трион и нищо повече!

Винаги използвам цялото си въображение, за да може от парче дърво да създам уникат – красив, автентичен, авангарден. Извайвам всяко изделие на ръка, защото нищо не може да се сравни с резултатите от ръчната обработка. Когато приключа работа по своето творение, резултатът е един – наслада, която топли очите и сърцето!

„Всяко изделие, всяко парченце дърво минава през ръцете и през сърцето ми!“

За занаята…

Времето е мерилото, което отброява годините опит,

часовете неуморен труд и отдаденост!

Стотици часове неуморен труд и отдаденост са необходими, за да бъде научен занаятът на художествената обработка на дървесина. Също както десетилетия трябва да изтекат в необятността на времето, за да се оформи ореховата дървесина до готовност за обработка...

Последните години ми помогнаха да събера ценен опит, да постигна прецизност на работата, да изпипам всички детайли, да постигна съвършенство и да създам непреходен продукт, който да радва и да служи вярно през следващите години на своя притежател.

Времето, търпението, трудът, вниманието към детайла... Годините, прекарани в изучаване на тайните на занаята... Осъзнаваш, че всичко това си е заслужавало, когато клиентите са истински доволни... И ти го напомнят с невероятни снимки от трапезата!