Skip to main content

Представете си, че влизате в работилница, в която ароматът на прясно издълбано дърво изпълва въздуха, а всяка стърготина е свидетел на умело извайване. Това е царството на майстор Росен, създателят на Fuego Art – бранд, който вдъхва нов живот на дървото чрез изящни и уникални изделия. Днес ще се потопим в неговия свят, за да разберем какво го вдъхновява, как създава своите произведения и какви предизвикателства е срещнал по пътя.

От гаража до изяществото: Историята на майстор Росен и Fuego Art

Как започна твоето пътуване в света на дървообработването и как се роди идеята за Fuego Art?

Всичко започна на шега през пролетта на 2016 г. С жена ми правихме ремонт и майстори изработваха мебелите ни от масивна дървесина. Един ден, докато говорех с тях, реших да взема една греда и да пробвам сам да направя нещо. Първото ми творение беше стойка за вино. Не след дълго, позната ми предложи парче дърво от орех и бряст. С него направих първите си малки дъсчици, в гаража на баща ми, използвайки най-простите инструменти – рашпила и трион. Грубовати, но вдъхващи надежда, те поставиха началото. Сега, тази малка страст се е превърнала в нещо много по-голямо и значимо.

Какво те вдъхновява най-много, когато работиш с орехово дърво?

Последните няколко години работя предимно с орехово дърво. Виждам в него не само материал, но и вдъхновение. Орехът притежава уникална текстура и цвят, които разкриват красота, дълбочина и характер – най-красивата дървесина, която има по нашите земи.

Какъв е процесът на създаване на едно изделие Fuego Art – от избора на дърво до готовия продукт?

Изделията, които предимно изработвам са дъски за сервиране и прибори за домакинството. Всичко започва с внимателния избор на дървото. Това се налага, тъй като използвам цяло парче, без да слепвам отделни части, за да гарантирам издръжливост и красота. След това очертавам контурите и изрязвам формата. Следва заглаждане на дъската, брандирането и накрая – обработка с натурални масла и восъци. Всяка стъпка е важна и изисква внимание към детайла, за да се създаде продукт, който е не само красив, но и функционален.

Какви са предимствата на ръчно изработените изделия от орехово дърво в сравнение с масово произвежданите?

Ръчно изработените изделия носят в себе си душа – частица от мен остава във всеки продукт. Освен това те са уникални и неповторими, и за тях е отделено много време и усилие, вложено е сърце.

Кое е най-голямото предизвикателство, с което си се сблъсквал в своята работа, и как го преодоля?

Предизвикателствата бяха по пътя, тъй като всички знания и умения за процеса придобих на принципа проба-грешка. Истината е, че аз съм напълно самоук. В началото започнах с гледане на видеа в YouTube, но в последствие оставих практиката да ме учи – най-ценните уроци, които съм научил са били от грешките на собствените ми ръце. Но именно с това се гордея изключително много.

Друго изпитание в началото беше да продам изделията си. Пробвах различни продукти и различни начини да ги продавам, но почти нищо не работеше… Но не след дълго се случи нещо, което много ме обнадежди в онзи момент! Мой познат ми предложи място на щанда си на Празника на Черешата в Кюстендил, за да покажа моите изделия. Нямах големи очаквания, но за моя изненада започнаха да се спират хора и видимо имаха интерес към продуктите ми. С времето започнах да участвам в различни изложения и базари, да се срещам с други хора – творци и ценители на ръчната изработка.

Какво означава за теб обратната връзка от клиентите?

Обратната връзка от клиентите е най-голямото ми вдъхновение. Зарежда ме, когато видя как оценяват труда ми и когато моите изделия стават част от техните празници и специални моменти. Това ми дава мотивация да продължавам да създавам.

аранжиране на дъски за сервиране 3

Заключение

Майстор Росен от Fuego Art е пример за отдаденост и любов към занаята. Всяко негово изделие е не просто продукт, а истинско произведение на изкуството, което носи частица от сърцето му. Чрез своите ръчно изработени творения, той вдъхновява и обогатява домовете на своите клиенти, добавяйки им уникалност и красота. Вдъхновението и страстта му към дървообработването са очевидни във всеки детайл, което прави Fuego Art не просто марка, а истинско изживяване.

Oткрийте разнообразие от висококачествени ръчно изработени изделия от орехова дървесина в онлайн магазина на майстор Росен.

Последвайте Fuego Art във Facebook и Instagram, за да откриете повече за изкуството, наречено художествена обработка на дървесина.

Fuego Art