Skip to main content

Уникалната дървена дъска от орех се нуждае от посветено време и специална грижа, за да служи, краси и създава уют дълго време у твоя дом. И не – не е нужно да се прави нещо трудно! Нужно е само да знаеш някои полезни неща, които да спазваш и прилагаш в грижата за нея.

Майстор Росен споделя най-важните неща за поддръжката на омайните орехови дъски, които излизат от неговата работилница. Разбери кои са те и се радвай на здрава и непроменена дъска, колкото и години да минават.

4 съвета за грижа за нашата дървена дъска от орех

Ето как да се погрижиш за своята дървена дъска от орех за рязане и сервиране по съвсем професионален начин:

1. Почисти я непосредствено след ползване!

След употреба е нужно да изплакнеш дъската с вода и да я подсушиш с кърпа. В случай че дъската е по-замърсена или върху нея е рязано сурово месо – използвай мек сапун, за да я почистиш добре и не забравяй да я подсушиш. Чистата дъска остави в изправено положение, тъй като това ще намали риска от изкривяване на дървото.

2. Не накисвай дъската и не я поставяй в съдомиялна!

Продължителното стоене на дървото във вода може сериозно да увреди твоята дървена дъска. Затова в никакъв случай не отлагай почистването на дъската и не я оставяй мръсна в мивката.

Поставянето в съдомиялна също е напълно забранено, защото би увредило дървото. Високата температура и силните препарати за измиване, които се използват, ще нанесат непоправими щети и ще напукат дървото. Затова се придържай към нежното и щадящо измиване на дъската, за да запазиш нейния материал напълно здрав.

3. Осигури основна поддръжка на дъската на всеки 2-4 месеца.

Дъската има нужда от основна поддръжка на всеки 2-4 месеца, а понякога дори по-често. Не я лишавай от това! За поддръжката са нужни: лимонов сок или бял винен оцет и сол. Чистата дъска се натрива с лимоновия сок или оцета, а след това се поръсва с морска или обикновена сол по цялата повърхност. Киселината и солта е нужно добре да се втрият в дървото и така да поседят поне 15 минути. След това дъската се изплаква добре с вода и е време за наслада! В ръцете си държиш своята освежена и чиста дъска. Тази поддръжка спомага да се отстранят миризмите, които дървото е напоило, и го подготвят за следващия етап от грижата за него.

4. Обогатявай дъската с масла веднага, щом я усетиш по-суха.

Подхранването с масло е важна част от поддръжката на една дървена дъска от орех. Маслата затварят и създават защитен слой около дървото. Те попиват в него и спомагат за неговото подхранване и запазване на естествената му красота и здравина. Това може да предотврати напукването или промяната на формата на дървото през годините. Така че не се притеснявай да го правиш толкова често, колкото усетиш за нужно.

Ако намираш своята дъска за суха – значи е дошло време да се погрижиш за нея. Първо е добре да направиш основна поддръжка, а след това да пристъпиш към нейното омасляване. При обработката на изделията, ние използваме варено ленено масло на Craftsman, а финишната вакса създаваме сами, чрез комбинация от натурални масла и восъци – натурално варено ленено масло, терпентиново масло, пчелен восък и восък от карнауба.

Заключение

При правилно почистване и грижа, твоята дървена дъска от орех за рязане или сервиране ще ти служи вярно години наред. Не забравяй, че всичко красиво се нуждае от внимание и грижа, за да остане такова. А дървена дъска от орех не прави изключение!

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш разнообразие от висококачествени ръчно изработени дъски от орехова дървесина, които да те омаят с естествената си красота и изкуството на майстора.

Последвай ни и във Facebook и Instagram, за да откриеш повече за изкуството, наречено художествена обработка на дървесина.

Fuego Art