Skip to main content

Изборът на дървена дъска за рязане на пръв поглед може да изглежда съвсем лесен, но при него има няколко тънкости, които ти гарантират истинско удовлетворение от покупката. Затова недей да ги пропускаш!

Да избереш точната дъска за теб и твоето домакинство прави инвестицията ти съвсем оправдана. Но как да разбереш коя е онази… най-подходящата за теб? Ще ти разкрием 5 най-важни неща при избора на дървена дъска за рязане, с които бързо ще си отговориш на този въпрос!

ТОП 5 най-важни неща при избора на дървена дъска за рязане

Най-важните неща, които да съобразиш при избора на дървена дъска за рязане са:

1. Материал и устойчивост

Дървената дъска е предмет, който може да служи години наред, благодарение на своето качество. Ако ти си от типа хора, които предпочитат качеството пред количеството, то е добра идея да инвестираш в здрава и надеждна дървесина, като например орех или явор. Дъски, изработени от тези дървесини, е сигурно, че ще те радват дълго с качество и здравина, а съвсем вероятно е да радват и поколенията след теб.

А добрата новина е, че дъските от този материал са едновременно твърди и качествени, но и съвсем щадящи за ножовете. Това е важно, за да не се изхабяват и рязането да е истинско удоволствие.

2. Плътност/дебелина на дъската

Помисли каква дъска би била най-удобна за теб в кухнята. Масивните дървени дъски са изключително красиви и стабилни. Те обаче не са особено практичен вариант, в случай че дъската предимно се използва за ежедневни домакински задачи, защото са доста по-тежки. Затова за по-фини дами кулинари определено препоръчваме дъската да бъде по-тънка и лека. Освен ако няма да я използват и по друго предназначение – например да строяват всички у дома!

3. Почистване и поддръжка

Различните дървени дъски имат нужда от различна поддръжка и имат различни препоръки за почистване. Затова преди покупка е добре да се запознаеш с конкретните указания за избраната от теб дъска. Така ще си подготвен как да се грижиш за нея и ще избегнеш възможността да я съсипеш с неправилна грижа.

4. Размер

Малките дървени дъски вършат чудесна работа за по-дребни кухненски задачи и пасват чудесно на по-малък кухненски плот. Ако пък държиш дъската да бъде по-функционална и да можеш да нарежеш на нея цяла тиква, например, то е нужно да подбереш по-голям размер, който не те ограничава. Големият размер дъска има и още едно неоспоримо предимство – може да се използва и като красиво плато, на което да аранжираш вкуснотии на трапезата след това.

5. Дизайн

Помисли дали търсиш дъска единствено за рязане или би бил щастлив да я използваш и като дъска за сервиране. В случай че идеята дървената дъска да присъства на трапезата ти ти се струва чудесна, то подбери модел с интересен и открояващ се дизайн. По този начин ще притежаваш уникален предмет, върху който ще аранжираш любими мезета, вкусни изкушения и ще впечатляваш всеки гост с уют, естетика и изтънчен вкус.

Заключение

Подбери своята дървена дъска за рязане според твоите нужди и си осигури истинско удоволствие и комфорт в кухнята.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш разнообразие от висококачествени ръчно изработени дъски от орехова дървесина, които да те омаят с естествената си красота и изкуството на майстора.

Последвай ни и във Facebook и Instagram, за да откриеш повече за изкуството, наречено художествена обработка на дървесина.

Fuego Art