Skip to main content

Дървена дъска за рязане или пластмасова дъска? Този въпрос оживено вълнува редица домакини. Затова ние се заехме да представим най-добрите и лоши страни и на двата типа дъски, за да можеш да вземеш решение коя от двете най-много се доближава до нуждите на твоето домакинство.

Дървена дъска за рязане – предимства и недостатъци

Започваме с дъската за рязане, изработена от дърво. Нейните основни предимства са:

 • Издръжливост

Едно от безспорните и най-ценени качества на дъската от дърво е точно нейната издръжливост. Дървеният материал е изключително здрав и няма да се повреди дълги години, а дори това да се случи – не е фатално. Дълбоките драскотини лесно могат да се поправят, чрез обработка на дървото и дъската ще възвърне своята гладкост и красота, които е имала и в първия си ден.

 • Истинско удоволствие е да се реже върху нея

Дървеният тип дъска не изхабява ножовете, а напротив – тя е изключително щадяща за тях.

 • Красотата ѝ не се забравя

Красотата на дървото няма как да убегне на никого. Дървото създава съвсем друга атмосфера у дома, като го дарява с неповторим уют.

 • Практична е

Освен като дъска за рязане, тя може да се използва и като дъска за сервиране. Нейната красота и изящество дава най-добрата основа, върху която могат да се редят вкусни шедьоври.

Минусите при този тип дъска са няколко:

 • Дървената дъска има значително по-висока цена
 • Изисква по-честа поддръжка и грижа – нужно е редовно да се обогатява с масла, за да не губи своя блясък, красота и качество
 • По-трудна е за почистване, тъй като не може да се поставя в съдомиялна и не бива да кисне във вода
 • Масивното и здраво дърво е по-тежко

Пластмасова дъска за рязане – предимства и недостатъци

Пластмасовата дъска също има своите добри и лоши страни. Ще разкрием първо нейните добри страни:

 • Достъпна цена

Дъските от пластмаса са доста по-бюджетни от дървените.

 • Лека и доста по-тънка е

Дъските от този материал са леки и не заемат място, тъй като са значително по-тънки от дървените.

 • По-лесна е за почистване

Пластмасовите дъски могат да се поставят в съдомиялна машина, с което се улеснява значително тяхното почистване. А високите градуси в съдомиялната няма да увредят дъската – напротив, ще я дезинфекцират и почистят съвсем успешно.

Минусите при пластмасовата дъска са няколко:

 • Не издържа във времето – пластмасата лесно се захабява и драскотините, които ножът оставя по материала, не могат да бъдат премахнати. Това води до момент, в който дъската е нужно да бъде подменена.
 • Наранява ножовете значително повече от дъската от дърво

На база всички предимства и недостатъци и на двата типа дъски можем да дадем един съвет! Никак не е лоша идея да се сдобиеш и с двата типа дъска у дома си.

Масивната и изключително красива дървена дъска ще служи както в кухнята, така и на трапезата като красиво плато. А пластмасовата може да използваш за бързи домакински задачи и да почистваш лесно след това.

Заключение

Дървена дъска за рязане печели първо място по качество и издръжливост. А когато е ръчно изработена от красива орехова дървесина, като дъските на Fuego Art, сякаш зарежда въздуха с частици уют и автентичност, които карат всички у дома да се чувстват специално.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш разнообразие от висококачествени ръчно изработени дъски от орехова дървесина, които да те омаят с естествената си красота и изкуството на майстора.

Последвай ни и във Facebook и Instagram, за да откриеш повече за изкуството, наречено художествена обработка на дървесина.

Fuego Art