Skip to main content

Дървена дъска за мезета – онази сякаш магична част от домашната трапеза. През годините тя вижда толкова смях и любов около себе си, събира отново стари познати, верни другари, близки роднини и сякаш прави истинско вълшебство с тях. Сякаш безмълвно ги призовава да са заедно и да се сплотят.

И всичко това ни напомня за една любима приказка. Нека ти я разкажем…

Приказка за ситото сърце…

В една юлска утрин, докато лекият полъх на вятъра нежно галел всяко творение на земята, един мъдър баща решил, че е дошло време да даде ценен урок на своите вече големи синове, който да помнят през целия си живот. Той имал трима сина, които в последните години загубили близостта един с друг. В онази сутрин, бащата обещал:

– Ще завещая къщата на този от вас, който успее да намери и донесе онова, което е най-ценно, за да бъде едно семейство винаги сито!

Тримата сина дълго се чудили какво е това нещо и обиколили чудати места в търсенето му. Най-големият син решил да донесе на баща си златна ябълка – вълшебен плод, който според вярванията носи плодородие – плодородие на земята, жената и домашните животни.

Вторият брат разбрал задачата съвсем буквално и взел голямо и сочно парче луканка. Та нали месото засища най-добре стомаха?

А третият се сдобил с уникален предмет, който можел да се превръща в нож или друго оръжие, с което лесно щял да осигури храна за семейството си.

Един ден бащата почувствал, че в дошъл моментът да сподели със синовете си какво е замислил. Била топла и уханна вечер, а под старата асма леко се прокрадвало залязващото слънце. Вечерта обещавала красиви песни на щурци и завладяващите блестящи светлинки на светулки, които мъдрият баща знаел, че ще допринесат за цялата магия. Извикал и тримата си сина у дома.

Когато се събрали, те седнали на трапезата под старата асма и всеки брат с любопитство започнал да оглежда какво е донесъл другия. Прокраднало се леко съмнение у всеки от тях, защото не знаели кое от донесените неща може да направи най-сито едно семейство и кое бащата ще оцени най-високо. Появила се и лека тревога за кого от тях ще остане бащината къща…

Тогава баща им извадил една нереално красива ръчно изработена дъска от орех. Макар и леко заличен, споменът за тази дъска ги връхлетял. Те я познавали от своето детство. Ах, колко скъпи събирания беше видяла тази дъска. Колко весели вечери, в които те дълго лудували като малки, а след това лакомо похапвали вкусотии от нея. Мъдрият мъж им дал време, защото знаел, че техните спомени за любимите отминали времена се връщат. И едва след това взел чудатия предмет, който се превръщал в нож и нарязал с него месото и ябълката. Подреждал ги внимателно на дъската, когато с мек и любящ глас започнал да излива своята мъдрост. А именно, че това, което прави едно семейство винаги сито, е неговите членове да са заедно, да се завръщат у дома, да са сплотени и всеки от тях дава нещо от себе си за другите.

– Ситостта не е до пълния стомах, деца мои, ситостта е до пълното сърце. – завършил с усмивка старецът.

Неговото най-силно желание било синовете му да са винаги заедно и да се подкрепят. А къщата – пълна и на всички! Тя щяла да остане и за тримата, но в онзи момент важно се оказало едно друго по-смислено завещание. Любимата асма – да ги събира и да са винаги заедно на трапезата под нея!

Ах, колко мъдрост и простички, но сякаш забравени неща споделил онази вечер бащата със своите синове. Братята изпитали истинска благодарност и въодушевление от трогателните думи и от магията, която царяла във въздуха в онази вечер… И си обещали да изпълнят завета на своя баща. Защото за пръв път от много години се почувствали наистина сити. И тук не става дума изобщо за храна.

Усети и своето сърце наистина сито! Събери семейството си с дървена дъска за мезета Fuego Art.

В нашия онлайн магазин можеш да разгледаш разнообразие от висококачествени ръчно изработени дъски от орехова дървесина, които да те омаят с естествената си красота и изкуството на майстора, и да откриеш идеалната за теб или подарък дървена дъска за мезета.

Последвай ни и във Facebook и Instagram, за да откриеш повече за изкуството, наречено художествена обработка на дървесина.

Fuego Art