Skip to main content

Обработката на висококачествена орехова дървесина е нашата истинска страст. За да се получи удовлетворяващ резултат обаче е нужно парчето дървесина, което използваме, да отговаря на няколко изисквания. Затова и съвсем внимателно подбираме материала, с който работим, водени от желанието да създадем висококачествена и завладяваща с красотата си дъска.

Искаш ли да разбереш на какво държим при избора, какви са спецификите на качествения материал и с какво точно майстор Росен не прави компромис при работата с дървения материал? Нека ти разкажем!

Как Fuego Art избира висококачествена орехова дървесина?

1. Избираме дървесина, която има добра шарка

От избора на парче с красиви шарки зависи крайният резултат. Колкото по-красиво и интересно парче изберем, толкова по-красива дъска ще държим в ръцете си след това. Затова не подценяваме този момент и старателно подбираме материал с потенциал, който да разгърнем.

2. Избираме дървен материал, който е изсъхнал добре

В работата си използваме само ореховата дървесина, която е добре изсъхнала и то по естествен начин, без принудително сушене с други техники. Този процес отнема години, но както и поучителна българска приказка ни учи „Бързата работа – срам за майстора“. Ние се придържаме към това твърдение, затова и не бързаме. Държим да спазим всички условия и да оставим времето добре да си свърши работата, за да се радваме впоследствие на успешна и качествена изработка.

3. Избираме дървесина от суха почва

Има значение в каква почва е расло самото орехово дърво. Влажността на почвата има водеща роля за състоянието и качеството на дървесината. Дърво расло при суха почва израства по-бавно, но за сметка на това красотата на фладера е невероятна.

4. Използваме около 70-годишна дървесина

Fuego Art използва за своите продукти първокачествена масивна орехова дървесина от 70-годишни дървета и нагоре. Ореховото дърво израства бързо през първите 50-60 години и след това забавя растежа си. Именно за това търсим материал от стари дървета. Ореховото дърво има високи якостни свойства и устойчивостта на износване се определя като висока. Това прави дървесината наистина ценна, здрава и автентична, а оттам идва красотата на уникалните продукти на Fuego Art, но и по-високата им цена.

5. Изхвърляме между 10 и 40% материал по време на работа, за да няма дупчици, процепи, чепчета и други несъвършенства

Тези несъвършенства не са само естетически проблем – те правят дъската не особено хигиенична. В дупчиците и процепите лесно се задържат храна и бактерии, затова изхвърляме частите, които биха били проблем при ползване. В някои редки случаи правим и модели с чепчета и пукнатини, които са артистично пирографирани с художествени елементи, но те също са съобразени с хигиенните изисквания.

При продукти от слепени части е по-лесно да се напасне и използва по-голяма част от материала, но Fuego Art залага изцяло на изработката от цяло парче дървесина. Вярваме, че така предоставяме наистина автентично изделие – такова, каквото природата го е създала и майсторът го е оформил.

Заключение

Ореховата дървесина се добива и намира трудно. Тя е защитена от Закона и се реже само в изключителни случаи. Затова и ние високо ценим всяко изделие, което излиза от нашата работилница.

В нашия онлайн магазин можеш да откриеш разнообразие от висококачествени ръчно изработени дъски от орехова дървесина, които да те омаят с естествената си красота и изкуството на майстора.

Последвай ни и във Facebook и Instagram, за да откриеш повече за изкуството, наречено художествена обработка на дървесина.

Fuego Art